marți, 11 februarie 2014

Ce vrei sa stii despre tichete de masa, bonuri cadou, tichete de cresa sau de vacanta

Voteaza acest articol:
{[['']]}
Beneficiile pe care angajatorii le au la acordarea tichetelor de masa
Prin intermediul tichetelor de masa, angajatorii ofera o serie de beneficii extrasalariale pentru angajati. Este o solutie foarte buna de motivare si recompensare si atat angajatul, cat si angajatorul au beneficii de pe urma acordarii acestora.
Prin acordarea acestor tichete, angajatorul nu plateste alte taxe sau costuri aditionale, fiind mult mai putin costisitoare decat cresterile salariale sau primele. Tichetele de masa nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale, nici in cazul angajatului si nici in cazul angajatorului.
Salariatii care primesc tichete pe masa platesc 16% impozit pe venit, insa nu achita si contribuii sociale.
Includerea tichetelor de masa in cadrul beneficiilor salariale reprezinta o modalitate de a motiva si a fideliza angajatii, ceea ce poate avea ca rezultat o fluctuatie mica de personal.
Potrivit legii, persoanele care primesc tichete de masa au dreptul la achizitionarea de produse alimentare de maxim doua tichete pe zi. Din punct de vedere legal, reglementarea tichetelor de masa se face prin Legea nr. 142 / 1998 privind acordarea tichetelor de masa.
Tichetele de masa sunt acordate de catre angajatorii care incadreaza personal pe baza contractului individual de munca. Astfel, singura conditie pentru acordarea acestora este ca angajatul sa aiba contract individual de munca.
De tichete de masa beneficiaza si angajatii care lucreaza cu contract individual de munca pe perioada determinata, dar si cei care muncesc cu jumatate de norma. Daca un salariat are contract de munca in mai multe locuri, acesta va primi tichetele de masa de la compania unde are functia de baza. Valoarea unui tichet de masa este de 9,35 lei, conform Ordinului Ministerului Muncii nr. 882 / 2013.
Valabilitatea tichetelor de masa
Pentru a fi valabil, un tichet de masa trebuie sa aiba inscris pe el un numar de serie dat de unitatea emitenta, numele si adresa emitentului, valoarea nominala, perioada de valabilitate, interdictia de a fi folosit pentru cumpararea de tigari sau bauturi alcoolice, un spatiu pe care sa se scrie numele si prenumele salariatului care este indreptatit sa il utilizeze si un spatiu unde sa apara data si sa fie aplicata stampila unitatii unde a fost utilizat respectivul tichet de masa.
Tichetele de masa intra in pachetul salarial de baza care mai poate include si alte beneficii, precum asigurarile medicale.

            Tichetele de vacanta sau de cresa pot motiva angajatii
            Extrabeneficii precum sunt tichetele de cadou, tichetele si bonurile de vacanta sau bonurile de cresa pot reprezenta bonusuri substantiale si pot constitui un plus de motivare pentru angajati, realizand prin acordarea acestora un climat placut in cadrul companiei, iar angajatii probabil ca vor munci cu spor, avand si aceasta motivatie in plus, pe langa beneficiile salariale actuale.